flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В рамках реалізації Стратегії протидії катуванням у системі кримінальної юстиції ДСА України вестиме додатковий облік скарг

26 березня 2024, 16:20

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2021 року № 1344-р схвалено Стратегію протидії катуванням у системі кримінальної юстиції та затверджено план заходів з її реалізації. Зважаючи на введення з 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану, у системі кримінальної юстиції виникли нові виклики, у зв’язку з чим виникла необхідність у перегляді актуальності завдань Плану заходів для забезпечення повноцінного вирішення проблем жорстокого поводження з особами, які перебувають під контролем держави.

Беручи до уваги зазначене, Міністерством юстиції України 25 березня 2024 року під головуванням Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини та заступника Генерального прокурора було проведено нараду з представниками органів державної влади.

В. о. директора Департаменту інформаційних технологій ДСА України Вікторія БАШКАТОВА: "До участі в узгоджувальній нараді було залучено Державну судову адміністрацію України, як орган, який згідно з частиною першою статті 151 Закону України "Про судоустрій і статус суддів," є державним органом у системі правосуддя, який здійснює організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади в межах повноважень, установлених законом.

Згідно з повноваженнями Державної судової адміністрації України, визначеними статтею 152 згаданого Закону, ДСА України, зокрема організовує роботу з ведення судової статистики.

В рамках реалізації Стратегії протидії катуванням у системі кримінальної юстиції, починаючи зі звіту за 2025 рік, ДСА України вестиме додатковий облік заяв, клопотань, скарг (у порядку пункту шостого статті 206 КПК України) щодо застосування насильства під час затримання або тримання в уповноваженому органі державної влади, державній установі".