flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жодну особу не триматимуть під вартою довше 5 років — проект

04 серпня 2023, 12:26

Дуже тривале тримання особи під вартою негативно впливає на її здоров’я та психічний стан. Та й ЄСПЛ не воднораз указував на неприпустимість практики українських судів, які санкціонують такі строки.

Аби встановити якісь межі застосування такого запобіжного заходу, нардеп Сергій Власенко зареєстрував проект «Про внесення зміни до частини третьої статті 197 Кримінального процесуального кодексу України» (№9551), повідомляє «Закон і Бізнес».

Автор нагадує, що Європейський суд з прав людини вже ухвалив близько 430 рішень у справах проти України, де він розглядав скарги за ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. У 127 рішеннях ЄСПЛ встановив порушення §3 ст.5 конвенції, абсолютна більшість яких мала відношення до теми необґрунтованих рішень національних судів щодо запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту.

Гарантоване §3 ст 5 конвенції право особи на розгляд справи «упродовж розумного строку або звільнення» полягає в з’ясуванні, з одного боку, чи були підстави для тримання під вартою «належними» та «достатніми», а з іншого — чи виявили національні органи влади «особливу уважність» у веденні провадження.

Саме такі розумні строки тримання під вартою впродовж судового провадження й пропонує встановити нардеп. Вони, на його думку, повинні становити не більше:

12 місяців — у кримінальному провадженні щодо нетяжких злочинів;

24 місяців — щодо тяжких злочинів;

48 місяців — щодо особливо тяжких злочинів.

Отже, враховуючи, що сукупний строк тримання під вартою під час досудового розслідування не може перевищувати 12 місяців, то особу не зможуть тримати за ґратами довше 5 років. Вочевидь, у цей строк входить і час апеляційного провадження.