flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рекомендації Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану від 02 березня 2022 року

02 березня 2022, 16:39

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні, який затверджено Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану  в Україні», із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб в Україні введено воєнний стан.

Відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно рекомендацій Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану від 02 березня 2022 року  судам рекомендовано  по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв'язку з небезпекою для життя.

Враховуючи можливе оголошення повітряної тривоги по Львівській області  Жидачівський районний суд Львівської області  з метою забезпечення безпеки учасників справ рекомендує подавати письмові заяви про розгляд справ за відсутності учасників процесу. Справи, які не є невідкладними, розглядатимуться за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження.