flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З процесуальних кодексів виключать норми, введені на час карантину

21 червня 2023, 12:38

Уряд вніс законопроект, яким пропонує виключити норми, які були запроваджені для учасників процесу на час карантину.

20 червня на сайті Верховної Ради розмістили текст законопроекту 9405, яким пропонується виключити з Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного процесуального та Господарського процесуального кодексів норми, введені 2020 року на час карантину.

А саме виключається норма, яка встановлювала, що «під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України».

Разом з тим, судячи з пропонованої редакції, сама можливість брати участь у судовому засіданні поза межами приміщення суду з мобільного телефону, планшету тощо залишається.

Зокрема, зі статті 195 КАСУ виключається лише частина четверта. А інші частини, які встановлюють зокрема, що «учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою», залишаються чинними.