flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Права людини викладатимуть у школах з 1 класу

03 листопада 2017, 10:13

З наступного навчального року права людини планують викладати в школах вже з 1 класу. Про це під час дискусії "Права людини в школі: як популяризувати цінності серед дітей" повідомив координатор освітніх програм Amnesty International Україна Володимир Селіваненко, передає Центр інформації з прав людини.

За його словами, з цього часу мають бути впроваджені Державні стандарти в сфері освіти з прав людини, розроблені Міністерством освіти в рамках концепції Нової української школи.

Селіваненко також повідомив, що з наступного року всі навчальні матеріали – підручники, посібники, тренувальні зошити – проходитимуть антидискримінаційну експертизу.

Водночас голова Центру громадянської просвіти "Альменда" Валентина Потапова констатувала, що в школах немає вчителів, які б могли викладати відповідно до стандартів, та не проведений моніторинг, з якими суспільними знаннями 6-річні діти прийшли в перші класи і як з ними потрібно говорити про права людини.

За відсутності власного досвіду і попередніх даних, на думку Валентини Потапової, виходом є використання закордонного досвіду освіти у сфері прав людини у початкових школах.

Тим часом самі вчителі позитивно ставляться до ідеї викладання окремого предмету "Права людини" в школі, проте, як свідчить соціологічне дослідження Фонду"Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва у співпраці з Центром інформації про права людини та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, вчителям бракує знань у сфері прав людини. Опитання показало, що більшість вчителів схиляються до викладання окремого предмета про права людини починаючи з шестирічного віку.  

Щодо позиції Міністра освіти і науки України, то Лілія Гриневич більше схиляється до наскрізного викладання прав людини під час усього процесу навчання. 

"У системі шкільної освіти є такий предмет як "Право", який розрахований на певну вікову категорію дітей. Це година чи півтори на тиждень. Звичайно, це може сформувати якісь фрагментарні знання про права, але цей предмет не може сформувати того, що ми називаємо громадянською компетентністю. От буде людина знати теоретично свої права... А як їх застосовувати? Як реагувати в різних проблемних ситуаціях?", - зауважила Міністр освіти. 

Вона також додала, що знання про права людини сьогодні забезпечуються практично через курс "Право", який є дуже коротким і викладається у певному класі.

Нагадаємо, що заходи із впровадження освіти з прав людини в школах включені у План дій Національної стратегії у сфері прав людини. Згідно з моніторингом, проведеним Українською Гельсінською спілкою з прав людини, до 30 червня 2017 року мали бути виконані 7 заходів з цього розділу Плану дій, але реально були виконані лише два, а 5 знаходились у процесі виконання. 

Джерело: ukrainepravo.com
02.11.2017